Ve bu bir hata olmasa bile, fotoğraflarınızın hem sizin cihazınızda hem de başka birinin bulutunda depolandığı basit bir gerçektir. O bulutun sahibi sen değilsin. Onu her ay dev teknoloji şirketlerinden genellikle bir ücret karşılığında kiralıyorsunuz ve bulutun çalışma şekli uzaktan yakından yerel değil. Fotoğraflarınızı yine de buluttan silebilirsiniz ancak bunun gerçekten gerçekleştiğine inanıyorsunuz.
Wardle, “Kavramsal düzeyde sabit disk ve bulut aynı şekilde çalışıyor” diyor. “Bulut yalnızca başka birinin bilgisayarıdır. Ancak bulutta olan şey, daha fazla karmaşıklığa yol açmasıdır; telefonunuzdaki bir görüntüyü sildiğinizde, yalnızca yerel kopyanın silinmesini söylemekle kalmaz, daha sonra sinyalin buluta gitmesi gerekir ve oradan, diğer cihazlarınıza.’
Dolayısıyla, beş saat boyunca düzgün bir Wi-Fi bağlantısı olmadan bir uçakta mahsur kaldığınızda ve en iyi zaman öldürücünün, benim bazen yaptığım gibi, acımasızca telefonunuzun fotoğraf rulosunu itlaf ettiğine karar verdiğinizde, kontrol aynı derecede sizde demektir. Uçaktayken silinen fotoğraflarınıza ne olacağı.
Güvenlik firması Malwarebytes’in teknoloji direktörü Thomas Reed, “Fotoğraflar aslında Sil düğmesine dokunduğunuzda fotoğrafları hemen silmiyor” diyor. “Bunun yerine, silinen fotoğrafları Son Silinenler listesine yerleştiriyor ve artık hiçbir albümde listelenmiyor. Yani gerçek dosya tam olarak olduğu yerde kalıyor ancak dahili Fotoğraflar veri tabanı, dosyanın silinmesi gerektiğini hatırlıyor.’
2024 yılında fotoğrafların silinmesine ilişkin düşüncelerden biri, bunun gerçekten farklı olduğudur. seviyeler. Örneğin Google’ın bulut hizmetlerine ilişkin belgelerinde şirket, silme aşamalarını ayrıntılarıyla anlatıyor: geçici silme, mantıksal silme, nihai süre sonu. Şirket, tüm bulut ürünlerinde silinen verilerin kopyalarının kullanılabilir depolama alanı olarak işaretlendiğini ve zamanla üzerine yazıldığını söylüyor. Dinozor disk sürücüsünden farklı olmayan “sil”, “başka bir şey ortaya çıkana kadar bu alanı kullanılabilir hale getirelim” anlamına gelir.
Yanlışlıkla bir şeyi çöpe atmış olabileceğiniz veya aceleyle silme işleminizi yeniden düşünüp kısa sürede kurtarmak isteyebileceğiniz pencereli silme vardır. Hem Apple’ın hem de Google’ın, fotoğraflarınızı cihazlarınızdan sildikten sonra 30 veya 60 gün boyunca saklayacakları politikaları vardır, dolayısıyla “oh bok” kolu hazırdır. Bundan sonra, fotoğrafların cihazınızdan kaybolacağı iddia ediliyor. (Ayrıca şu da var aktif değil Google Fotoğraflar’da silme: Bir Google Fotoğraflar hesabı oluşturduysanız ve bunu iki yıl boyunca unuttuysanız Google, içeriğinizi otomatik olarak silebilir.)
Ayrıca, silme işleminin tuhaf bir versiyonu da vardır; her bir cihazı tek tek kontrol ettiğinize ve fotoğraflarınızı kalıcı olarak sildiğinize oldukça ikna olursunuz ve ardından eski bir iCloud yedeklemesinden geri yükleme veya zararlı küçük bir iOS hatası, bu fotoğrafların yeniden ortaya çıkmasına neden olur. . Sürpriz! Bu son olayı tetikleyen şey bu gibi görünüyor.
Ayrıca paylaşımı asla geri alamayacağınız bir silme işlemi de var: Fotoğrafı başka birine gönderdiğinizde veya sosyal medyada yayınladığınızda, fotoğraf, onu indirebilecek, ekran görüntüsünü alabilecek veya paylaşabilecek diğer kişilerin eline geçer. başka bir yerde, silmeyi gerektiren yasal işlem engellenir. Yani onu kendi cihazlarınızdan silmiş olsanız bile, kişisel veri parçalarınız (verileriniz) hala oradadır.
Peki fotoğraflarınız gerçekten silindi mi? Evet. Ayrıca hayır. Belki de büyük teknoloji şirketlerinin bunu açıklığa kavuşturmak için daha fazlasını yapması gerekiyor.
Bu dijital anılar çağında yaşamayı biz seçmedik, ancak bunları kendi kişisel kullanımımız için nasıl çerçeveleyeceğimizi seçebiliyoruz. Yakın vadeli dijital fotoğraflarınız bir yerde kalıcı bir iz bırakıyormuş gibi yaşamak mı daha iyidir yoksa uzun vadede bunu bilerek tedbiri elden bırakmak mı daha iyidir? en Dijital fotoğraflarınızın çok az anlamı mı olacak? iPhone’umda ve bulutta bulunan 28.941 fotoğraftan ve daha fazla silinen fotoğrafın geri dönme riskinden sonra, hala cevabı bilmiyorum.
Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, bunu kabul ettiğinizi varsayarız.TamamGizlilik politikası