ABD, OpenAI, Google ve Meta gibi şirketler sayesinde yapay zekada küresel lider olarak görülüyor. Ancak ABD hükümeti, yapay zeka teknolojisinin oluşturduğu riskleri yönetmek için diğer ulusların yardımına ihtiyacı olduğunu söylüyor.
Salı günü Seul’de düzenlenen Yapay Zeka Güvenliği konulu uluslararası zirvede ABD, Ticaret Bakanı Gina Raimondo’dan, ABD, İngiltere, Japonya, Kanada ve diğer müttefikleri kapsayan küresel bir Yapay Zeka güvenliği enstitüleri ağının, yapay zekayı kontrol altına almak için işbirliği yapacağını duyuran bir mesaj iletti. teknolojinin riskleri. Ayrıca diğer ülkeleri de katılmaya çağırdı.
Bakan Raimondo duyurudan önce yaptığı açıklamada, “Yapay zekadaki son gelişmeler toplumumuz için heyecan verici, hayat değiştiren bir potansiyel taşıyor, ancak bu ancak gerçek tehlikeleri azaltmak için sıkı çalışma yaparsak” dedi. “Bunu doğru yapmamız ve yapay zekaya ilişkin kuralların insan haklarını, güvenliği ve güveni destekleyen toplumlar tarafından yazılmasını sağlamak için bunu dünya çapındaki ortaklarımızla birlikte yapmamız çok önemli.”
ABD hükümeti daha önce yapay zekadaki ilerlemelerin, biyolojik silahların geliştirilmesini otomatikleştirme veya hızlandırma ya da kritik altyapılara daha zarar verici siber saldırılara olanak sağlama potansiyeli de dahil olmak üzere ulusal güvenlik riskleri yarattığını söylemişti.
Raimondo’nun açıklamasında da değinilen ABD için bir zorluk, bazı ulusal hükümetlerin yapay zeka konusundaki yaklaşımına uymaya istekli olmayabileceğidir. ABD, İngiltere, Japonya, Kanada, Singapur ve Avrupa Yapay Zeka Ofisi’nin “küresel yapay zeka güvenlik enstitüleri ağının” kurucu üyeleri olarak birlikte çalışacağını söyledi.
Ticaret Bakanlığı, Çin’in yeni yapay zeka güvenlik ağına katılmaya davet edilip edilmediği konusunda yorum yapmaktan kaçındı. Çin’in ordusunu güçlendirmek veya ABD’yi tehdit etmek için gelişmiş yapay zekayı kullanacağı korkusu, önce Trump yönetiminin, şimdi de Biden yönetiminin Çin’in önemli teknolojilere erişimine bir dizi kısıtlama getirmesine yol açtı.
ABD ve Çin en azından bir iletişim hattı açtılar. Başkan Biden ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping arasında Kasım ayında yapılan toplantıda iki süper güç yapay zeka riskleri ve güvenliği konusunda görüşmelerde bulunma konusunda anlaşmıştı. Ülkelerin temsilcileri geçen hafta İsviçre’de ilk tur görüşmeleri gerçekleştirmek üzere bir araya geldi.
Ticaret Bakanlığı, yeni küresel AI güvenlik ağı üyelerinin temsilcilerinin bu yılın sonlarında San Francisco’da buluşacağını söyledi. Ajans tarafından yayınlanan bir plan, ağın yapay zeka modellerini değerlendirmeye yönelik metodolojiler ve araçlar ile yapay zeka risklerini azaltma yollarını geliştirmek ve bunlar üzerinde anlaşmak için birlikte çalışacağını söylüyor. Belgede “Uluslararası yapay zeka yönetişimine yönelik gelecekteki düzenlemelerin temelini oluşturan bilim ve uygulamaların geliştirilmesine yardımcı olmayı umuyoruz” deniyor. Bir ticaret departmanı sözcüsü, ağın ulusların yeteneklerden faydalanmasına, daha hızlı deneme yapmasına ve yapay zeka standartları üzerinde anlaşmaya varmasına yardımcı olacağını söyledi.
Bu hafta yapay zeka güvenliğine ilişkin Seul zirvesine, geçtiğimiz Kasım ayında konuyla ilgili ilk büyük uluslararası toplantıyı düzenleyen Birleşik Krallık hükümeti ev sahipliği yapıyor. Zirve, ABD, AB üyeleri ve Çin’in de aralarında bulunduğu 28’den fazla ülkenin, yapay zekanın “ciddi, hatta felaket düzeyinde zarara” neden olabilecek kadar hızlı ve belirsizlikle ilerlediğini belirten bir bildiriyi imzalamasıyla sonuçlandı.
Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, bunu kabul ettiğinizi varsayarız.TamamGizlilik politikası